Din fiberanslutning - steg för steg

Följ stegen nedan för att slutföra din anslutning av fiber.
punkt_7

1. Innan du börjar gräva

Börja med att bestämma var du vill att tjänstefördelaren (bredbandsuttaget) ska placeras i fastigheten.
Normalt monteras tjänstefördelaren direkt innanför ytterväggen där hålet är borrat och slangen är instyrd. Tjänstefördelaren kommer att placeras ovanpå eller så nära slangens ingång som möjligt. Utrymmet bör vara varmt och torrt. Tjänstefördelaren är ca 20x20 cm och det måste finnas en yta på minst 10 cm runt den.
Om du vill placera tjänstefördelaren på annan plats i fastigheten kan du dra en inomhusfiberslang till den plats som du valt. Slangen är vit och har en böjradie på
85 mm. Den finns att köpa i vårt förråd och kostar 5 kr per meter.
Så snart markavtalen är klar markerar vi ut schaktvägen med käppar och en markering (pinne) för avlämningspunkt. Det är till avlämningspunkten som du som fastighetsägare gräver och lägger ned fiberslang och ledningsmarkeringsband.
När markering för avlämningspunkt finns på plats är det klart för dig att gräva. Material finns då tillgängligt för dig inom området eller på annan anvisad plats. Mer information lämnar vi närmare byggstart.
Ta reda på om det finns ledningar i marken innan du börjar gräva. Det gör du genom Ledningskollen, www.ledningskollen.se.
Utlämning av material
I utbyggnadsområden/byanät fiberslang, ledningsmarkeringsband och ändförslutning hämtas från anvisad områdesansvarig.

I övriga områden som fått information om att hämta material själv. Fiberslang och ledningsmarkeringsband hämtas på vårt förråd/godsmottagning Treetexvägen 1, Domsjö, vid kraftvärmeverket.

Ring på klockan vid förrådsporten.
Förrådet är öppet kl. 8-16. Lunchstängt kl. 11:30-12:30.
punkt_8

2. Grävning och lägga ner fiberslang

Gräv ner till ett skyddat djup på ca 30–50 cm från markerad avlämningspunkt och fram till fastighetens yttervägg där du bestämt att tjänstefördelaren ska sitta på insidan av fastigheten. Lämna ca 50 cm fiberslang vid avlämningspunkten och ca 50 cm fiberslang innanför väggen. Slangens böjradie är 105 mm.
Innan du lägger ned fiberslangen tätar du dess bägge ändar med en väderbeständig tejp t.ex. eltejp. Därefter lägger du ner fiberslang och ledningsmarkeringsband (markeringsbandet placeras ca 10 cm ovanför fiberslangen) och täcker med jord. Lämna en grop öppen ca 50 cm i diameter vid avlämningspunkten för att fiberslangen ska kunna skarvas.
Tänk på att återfylla jorden på ett skonsamt sätt. Avlägsna t.ex. stora stenar och vassa föremål som kan skada fiberslangen.
punkt_9

3. Gäller utbyggnadsområden/byanät - Borra hål i husväggen

Borra ett hål som är något större än skyddsrörets diameter (26 mm) genom ytterväggen in i huset. Gör hålet horisontellt. Montera delar enligt bild. Täta borrhålet.
Skarmklipp
Vill du ha hjälp med håltagning kan du beställa det genom att kryssa i det i avtalet. Du kan även beställa håltagning i samband med tidsbokning. Priset för håltagning är 495 kr inklusive moms.3. Gäller övriga områden - Borra hål i husväggen

Borra ett hål som är något större än slangens diameter (7 mm) genom ytterväggen in i huset. Gör hålet lutande (ca 45 grader) från insidan och ut för att minimera en skarp böj på fiberslangen och för att undvika risk för att vatten rinner in. Styr in slangen genom hålet. Täta borrhålet och fixera slangen så att den inte kan röra sig.
Vill du ha hjälp med håltagning kan du beställa det genom att kryssa i det i avtalet. Du kan även beställa håltagning i samband med tidsbokning. Priset för håltagning är 495 kr inklusive moms.
punkt_10

4. Installation av fiber och tjänstefördelare

Du blir kontaktad av en fibertekniker för att bestämma tidpunkt för anslutning. Vid anslutningstillfället blåser fiberteknikern in fiber i kanalisationen, monterar tjänstefördelare och verifierar anslutning till Övik Energi fibernät.
Det måste finnas ett eluttag i närheten (ca 1 meter) av den plats där tjänstefördelaren ska sitta och om du valt att sätta tjänstefördelaren på ett annat ställe i fastigheten måste fiberslangen ha dragits på plats.
punkt_11

5. Börja surfa, ringa eller titta på tv

När din fiberanslutning är klar och du har en tjänstefördelare installerad är fastigheten ansluten till Övik Energi fibernät. För att surfa, ringa och titta på tv ska du göra följande:
 • beställ önskade tjänster hos någon av de tjänsteleverantörer som levererar tjänster i Övik Energi fibernät
 • förbered och gör de inställningar som krävs för de olika tjänsterna
 • koppla in respektive tjänst till rätt uttag på tjänstefördelaren.
Tjänsteleverantörer i Övik Energi fibernät
Det finns ett antal tjänsteleverantörer att välja mellan i Övik Energi fibernät. Du kan beställa tjänster direkt här på vår webbplats. Det gör du under fliken Beställ tjänster.
Via tjänstefördelaren får du tillgång till tjänsterna
De tjänster du beställer hos tjänsteleverantören levereras via tjänstefördelaren till dig.
stegforsteg_tjanstefordelare4
Koppla in tjänster och ström till tjänstefördelaren (HES-3106-RF)
För tjänsten internet
Anslut dator eller router med TP-kabel till ett av uttagen märkt LAN1–5
För tjänsten ip-telefoni (VoIP)
Anslut telefonibox eller IP-telefon (som du fått av din leverantör av telefoni) med TP-kabel till ett av uttagen märkt LAN1–5.
För tjänsten tv
Anslut antennkabel med skruvkontakt (F-kontakt) till uttaget märkt CATV
stegforsteg_tjanstefordelare_display
Lampornas betydelse:
Power - Lyser grönt nät tjänstefördelaren är strömsatt.
Status - Lyser orange vid uppstart och grönt när tjänstefördela ren är redo att användas.
WAN - Blinkar vid aktivitet och kan lysa grönt eller orange.
LAN 1-5 - Lyser om det sitter påslagen utrustning i uttaget, kan lysa grönt eller orange. Blinkar vid aktivitet.
För att släcka lamporna tryck på knappen LED. Tjänstefördelaren är fortfarande påslagen och fungerar som vanligt. För att stänga av tjänstefördelaren helt dra ut nätadaptern ur vägguttaget.

Vem gör vad?

Övik Energi ansvarar för att:
 • markera avlämningspunkt
 • lämna ut fiberslang och ledningsmarkeringsband
 • skarva fiberslang
 • blåsa fiber
 • montera tjänstefördelare
Du ansvarar för att:
 • gräva och återställa mellan anvisad plats och fastighet
 • lägga ner fiberslang och ledningsmarkeringsband
 • borra hål genom fastighetens yttervägg
 • det finns ett eluttag 230 volt inom 1 meter av den plats där tjänstefördelaren ska sitta
 • beställa önskade tjänster hos tjänsteleverantörer.

Förbered din fiberanslutning för olika tjänster

Internet
För att använda fiberanslutningen till att surfa behöver du ett nätverkskort i datorn och en nätverkskabel (TP-kabel RJ-45 rak) mellan datorn och tjänstefördelaren.
Om du vill ansluta fler än en dator behöver du en switch eller en trådlös router om du vill skapa ett trådlöst nätverk. Kontakta leverantören av internettjänsten om du vill veta mer.
IP-telefoni
Tänker du använda fiberanslutningen för att ringa tillhandahåller leverantören av telefoni en IP-telefonibox som du sätter mellan tjänstefördelaren och din vanliga telefon.
Du behöver inte ha en dator och internet för att använda tjänsten. Kontakta leverantören av telefoni-tjänsten om du vill veta mer.
Tv
Vill du använda fiberanslutningen för kabel-tv ska du ansluta ditt tv-nät till tjänstefördelaren. Du behöver inte ha en dator och internet för att använda tjänsten. Kontakta leverantören av tv-tjänsten om du vill veta mer.