Vad är skillnaden mellan IP-tv och kabel-tv?

IP-tv betyder att du får tv via din internetanslutning i fibernätet. Kabel-tv innebär att det finns en kabel-tv signal separerad från internetanslutningen och din tjänstefördelare har en separat utgång för detta, en så kallad" koaxutgång", som levererar signalen.
 
Kabel-tv innehåller både analoga och digitala tv-kanaler. Distributionen sker via fiber eller i äldre områden via koax-kabel. Har du tillgång till kabel-tv levereras ett analogt basutbud parallellt med de digitala kanalerna. Med ett basutbud behöver du inga digitalboxar och har möjlighet att kolla på olika kanaler på olika Tv-apparater.
 
I kabel-tv är de digitala kanalerna kodade, förutom SVT1, SVT2, TV4, TV6, SVT24, barnkanalen, kunskapskanalen. På det sättet kan du välja att ha en digitalbox till valfri Tv för bästa bildkvalitet och ha analog signal till resterande Tv-apparater. Kabel-tv via fibernätet erbjuder vi kunder inom  alla våra anslutna områden, men inte till landsbygd.
 
IP-tv levereras däremot alltid digitalt, och du behöver en digitalbox till varje enskild Tv. Digitalboxen får du av tjänsteleverantören.
Läs också